Dynia - pomarańczowe warzywo.

opublikowane: 3 cze 2016, 10:06 przez Aneta Gajda   [ zaktualizowane 3 cze 2016, 10:10 ]
     
    Dynia - to wspaniałe warzywo, doskonale sprawdza się podczas gotowania rozmaitych potraw, sałatek, zup, a nawet deserów.

        

        

     Wrześniowe warzywa dyniowate to bardzo ciekawa kolorystycznie grupa warzyw. Najbardziej popularne w naszym klimacie i często uprawiane w ogródkach to: cukinie, kabaczki dynie i patisony. Warzywa te są bogate w witaminy: A,C i z grupy B, oraz zawierają sole mineralne: wapń, potas, żelazo, magnez. Do tego są lekkostrawne, niskokaloryczne i mają działanie odkwaszające organizm. Posiadają jeszcze jedną ważną zaletę - charakteryzują się niską zdolnością wiązania azotanów z gleby, czyli w warzywach tych nie odkładają się metale ciężkie. Dlatego są nieocenione w żywieniu dzieci.

     Do tego ich niezwykłe kształty i struktura powodują, że można je zastosować do wielu ciekawych dań. Wspaniałe zupy krem z dyni, leczo z kabaczka czy cukinia nadziewana mięsem mielonym to tylko niektóre z możliwości zastosowania tej ciekawej grupy warzyw w menu dla dzieci. Warzywa te świetnie nadają się również na przetwory.

                                                                                                                                                Przetwory z dyni.

       Dynia może także służyć jako bardzo ciekawa ozdoba czy dekoracja pokoju. Dziś proponujemy kilka ciekawych możliwości wykorzystania dyni jako bohaterki wystroju wnętrza. Praca nad przygotowaniem dyni to bardzo dobra okazja do wspólnej zabawy dziecka z rodzicami. Dzień jest już niestety coraz krótszy więc wspólne dekorowanie dyni będzie świetnym sposobem na spędzenie jesiennego wieczoru z dala od telewizora czy gier komputerowych.

         

                                                                          
                                                                                                 

        Oto kilka smacznych przepisów z dyni:

Pieczona dynia.

Składniki:

- dynia hokkaido lub inny gatunek dyni,

- sól, pieprz, tymianek, czosnek,

- oliwa lub olej lniany.

Wydrążoną i pokrojona dynię w wykładamy na papier do pieczenia, posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem. Dodajemy ząbki czosnku, skrapiamy całość oliwą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w 180 stopniach przez 20-35 minut, do miękkości.

                                                                                                                                              Pieczona dynia

Placuszki z dyni.

Składniki:

- dynia hokido: pieczona lub obrana i starta na tartce o grubych oczkach,

- szklanka mąki pszennej lub kukurydzianej,

- 5 łyżek cukru lub 3 łyżki cukru trzcinowego,

- 1 jajko,

- 3 łyżki oleju lnianego,

- szczypta soli, cynamonu,

- szklanka mleka,

- miód lub syrop klonowy.

Jajko ucieramy z cukrem, cynamonem i solą, dodajemy pieczoną dynię, olej, miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę i mleko, ciasto powinno mieć gęstość śmietany.

Pieczemy na rozgrzanej patelni na złocisty kolor, podajemy z miodem lub syropem klonowym.

  

Smacznego !!!

opracowanie:

koordynator ds. promocji zdrowia Aneta Gajda

Comments