Dzień Ziemniaka.

opublikowane: 3 cze 2016, 09:52 przez Aneta Gajda
    Dzień Ziemniaka

      Ziemniaki. Kartofle. Pyry. Gotowane. Pieczone. Smażone. Młode ziemniaczki. Frytki. Placki. Sałatki. Babka ziemniaczana. Kartoflanka. Puree. Pyty. Z koperkiem. Z kefirem. Z rybką. W zupie. Z ogniska. Z grilla. Możliwości jest wiele, a wszystkie smakowite, po prostu pycha !!!

 

      Ilość przepisów na smaczne przyrządzenie ziemniaków ograniczona jest jedynie wyobraźnią kucharza. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, ziemniak ma również dużą wartość odżywczą. Pospolity kartofelek to źródło białka i skrobi, witamin C i B, a także cennych składników mineralnych, makro- i mikroelementów: fosforu i potasu, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, cynku, żelaza błonnika. 

Przybliżony skład ziemniaków:
- Woda – 80%
- Węglowodany – 15,4 %
- Błonnik – 2,5%
- Białko- 2,04%
- Witaminy – 1,12% ( C, B1, B2, PP)
- Minerały – 1,02% (potas, fosfor, magnez, wapń)
- Tłuszcz- 0,1%

   opracowanie:

   koordynator ds. promocji zdrowia Aneta Gajda

Comments