"Jemy sezonowe warzywa i owoce"

opublikowane: 23 lut 2013, 09:54 przez Aneta Gajda   [ zaktualizowane 23 lut 2013, 10:04 ]
        W ramach Akademii Zdrowego Przedszkolaka jesienią 2012 roku postanowiliśmy wziąć udział w kolejnej edycji programu edukacyjnego Piramida Żywienia Przedszkolaka pod hasłem: "Jemy sezonowe warzywa i owoce". W trzeciej odsłonie akcji Organizatorzy koncentrują się na pokazaniu dzieciom, rodzicom oraz nauczycielom jak ważne i niezbędne do prawidłowego rozwoju młodego organizmu są warzywa i owoce. Zwłaszcza warzywa są grupą żywieniową, którą dzieci najchętniej omijają z daleka. Jednak odpowiednio podane lub na przykład zmieszane z owocami w pysznych koktajlach mogą stać się dla dziecka zachęcające, a nawet smaczne.
           Podczas warsztatów zwrócimy także uwagę na warzywa i owoce sezonowe, czyli te, które jesienią można znaleźć w polskich ogrodach i sadach, a co za tym idzie, kupić świeże, nie narażone na pokonywanie długiej drogi z egzotycznych krajów i bez sztucznych konserwantów. Prowadząc różnorodne zajęcia edukacyjne, zabawy ruchowe, pogadanki i rozmowy o powyższej tematyce, kształtując w ten sposób prawidłowe nawyki żywieniowe wśród dzieci.



Oto kilka słów przypomnienia na temat prawidłowego żywienia przedszkolaka.

Prawidłowe żywienie dzieci:
- jest szczególnie istotne, gdyż wiek przedszkolny to faza intensywnego wzrostu i rozwoju,
- warunkuje właściwy rozwój fizyczny, intelektualny, emocjonalny oraz ma wpływ na zdolność uczenia się,
- to element wczesnej profilaktyki wielu chorób żywieniowo zależnych.
Piramida żywienia składa się z różnych pięter, na których zamieszczono odmienne grupy produktów spożywczych. Każda grupa jest zupełnie inna - zarówno pod względem walorów smakowych, jak i wartości odżywczych.
Żadna z nich nie może samodzielnie w pełni pokryć zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze. Tylko dieta urozmaicona, zawierająca produkty z każdego poziomu piramidy żywienia, zapewni Twojemu dziecku zdrowie, energię i prawidłowy rozwój.

Jedzmy zdrowo, jedzmy sezonowo !

W sezonowych warzywach i owocach znajdziemy moc witamin. Świeżo zebrane, niekonserwowane chemicznie, a co najważniejsze polskie, lokalne dostarczają niezbędnych składników odżywczych i bogactwa smaków.

Warzywa są źródłem:
- witamin, głównie: beta-karotenu, witaminy C, kwasu foliowego oraz witaminy K czy witaminy E,
- składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu i wapnia,
- błonnika pokarmowego.

Owoce, są źródłem:
- witamin: głównie beta-karotenu, witaminy C,
- składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu i wapnia,
- błonnika pokarmowego,
- węglowodanów.

Witaminowe ABC:
- Beta-karoten - konieczny do uzyskania odpowiedniego wzrostu i prawidłowego rozwoju wzroku, wzmacnia układ immunologiczny, odpowiada za estetyczny wygląd skóry, zapobiega jej rogowaceniu.
- Witamina C - przyśpiesza gojenie się ran, złamań, sińców. Pozwala likwidować krwotoki i krwawienia z dziąseł. Bierze udział w produkcji kolagenu. Wzmacnia system odpornościowy organizmu, zmniejsza podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe. Spożywana razem z żelazem zwiększa jego wchłanianie.
- Kwas foliowy - jest niezbędny do wytworzenia czerwonych ciałek krwi oraz do wytworzenia DNA i RNA. Odgrywa szczególną rolę w zachowaniu wzrostu i utrzymaniu dobrego zdrowia, ponieważ jest konieczny do powstawania i zachowania nowych komórek.
- Witamina K - ma wpływ na prawidłowe krzepnięcie krwi i charakteryzuje się działaniem przeciwkrwotocznym.
- Witamina E - jest ważnym przeciwutleniaczem chroniącym komórki przed uszkodzeniem oraz osłabia skutki ich starzenia się, chroni przed uszkodzeniem naczynia krwionośne, broni przed degradacją mięśni, martwicą wątroby, zaćmą, a także przed starzeniem się i miażdżycą. Witamina E pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych. Odpowiada za zdrowie skóry.

Składniki mineralne:
- Potas - jest jednym z ważniejszych składników komórek. Pomaga właściwie funkcjonować mięśniom i systemowi nerwowemu. Odgrywa rolę we właściwym zachowaniu bilansu wodnego we krwi i tkankach ciała. Dostarczony w odpowiedniej ilości z żywności, obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi.
- Żelazo - odgrywa ważną rolę w powstawaniu czerwonych krwinek i jest istotnym składnikiem barwnika przenoszącego tlen (hemoglobiny). Bierze udział w wytwarzaniu mioglobiny, barwnika, który magazynuje w mięśniach tlen potrzebny do ich pracy. Jest składnikiem kilku enzymów i uczestniczy w pobieraniu tlenu przez komórki oraz przemianie glukozy w energię.
- Magnez - pomaga funkcjonować mięśniom i nerwom, utrzymywać właściwy rytm serca i zachować mocne kości. Wpływa na regulację cholesterolu w surowicy krwi, odgrywa rolę w procesie krzepnięcia krwi. Bierze udział w wytwarzaniu przeciwciał.
- Wapń - odgrywa istotną rolę w zachowaniu właściwego wzrostu oraz budowie mocnych kości i zębów w dzieciństwie i wczesnej młodości. Pomaga w zachowaniu właściwej krzepliwości krwi, właściwego ciśnienia krwi, wpływa na obniżenie cholesterolu. Bierze udział w skurczu mięśni, w tym również mięśnia sercowego. Jest niezbędny do zapewnienia właściwej pracy układu nerwowego.



5 porcji warzyw i owoców !


Pamiętaj, aby każdego dnia dostarczyć swojemu dziecku 5 porcji warzyw, owoców lub soku !
Dlaczego 5 porcji ?
Rozdzielenie porcji warzyw i owoców wynika z faktu, że organizm człowieka nie potrafi magazynować niektórych substancji odżywczych. W celu optymalnego ich wykorzystania, najlepiej jest spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Dzięki temu organizm przez cały dzień może korzystać z zawartych w nich cennych składników.
Ile to jest jedna porcja ?
To mniej więcej tyle, ile mieści się w naszej dłoni, czyli średniej wielkości owoc lub warzywo (jabłko czy marchewka). Jedną porcją może być też talerz zupy jarzynowej lub szklanka soku.



Korzyści dla Twojego dziecka:

- Profilaktyka otyłości,
- Zwiększenie odporności organizmu,
- Wcielenie prawidłowych nawyków żywieniowych,
- Efektywniejsza nauka,
- Zdrowe: paznokcie, skóra i włosy,
- Dobre samopoczucie,
- Dużo energii do zabawy,
- Prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny,
- Smaczne, kolorowe i zdrowe posiłki oraz przekąski.


Dekalog żywienia dzieci:

1. Zaplanuj 4-5 posiłków (wśród nich przynajmniej jeden powinien być ciepły).
2. W głównych posiłkach powinno znajdować się źródło pełnowartościowego białka (np. mięso/ryba/wędlina/jajko).
3.Włącz do diety produkty zbożowe, takie jak: grube kasze, naturalne płatki oraz ciemne pieczywo.
4. Każdego dnia pamiętaj o mleku i jego przetworach.
5. Zwiększ spożycie ryb i świeżych warzyw.
6. Ogranicz spożywanie słodyczy i napojów gazowanych oraz unikaj żywności typu "fast-food".
7. Unikaj potraw smażonych, wybieraj gotowane, duszone, pieczone w folii.
8. Ogranicz sól i wysoko-przetworzoną żywność.
9.Wybieraj dobrej jakości tłuszcz roślinny i masło.
10. Wybieraj zdrowe napoje dla dziecka, szczególnie zalecana jest woda.

SPĘDZAJ AKTYWNIE CZAS ZE SWOIM DZIECKIEM !


Koordynator ds.promocji zdrowia
Aneta Gajda

Comments