Przepisy kulinarne......

opublikowane: 17 mar 2014, 13:16 przez Aneta Gajda
Babeczki dyniowe bez mąki i tłuszczu z tęczowym sokiem.
    


Składniki babeczek:
  • Serek homogenizowany
  • 4 jajka
  • 2 jabłka
  • 1 dynia
  • Płatki migdałów
  • Otręby
  • Proszek do pieczenia
  • Cukier trzcinowy
  • Miód

  Przygotowanie:

1. Żółtka oddzielamy od białek i z białek ubijamy sztywną pianę.

 2. Do żółtek dodajemy 12 łyżek otrąb i 4 łyżki serka homogenizowanego

3. Całość mieszamy dodając łyżeczkę proszku do pieczenia i około pięciu łyżek cukru trzcinowego.

4. Pokroić w kostkę pół małej dyni i 2 jabłka, dodać do pozostałych składników

5. Połączyć wszystko z ubitą pianą i dobrze wymieszać.

6. Ciasto nakładamy do blachy na muffinki lub foremek i pieczemy na złoty kolor około 10 min. W temperaturze 160 st.

7. Ostudzone babeczki smarujemy miodem i posypujemy posiekanymi migdałami.

Tęczowy sok.

 Składniki soku:

  • 1 seler
  • 3 buraki
  • około 1 kg marchwii
  • 4 jabłka
  Warzywa i owoce kolejno wyciskamy w sokowirówce, sok z każdego rodzaju przelewamy do innego pojemnika, następnie wlewamy warstwami do szklanek, aby powstała tęcza.


Jesienna tarta dla księżniczek.

Składniki ciasta:
  • 2 szklanki mąki
  • Jajko
  • 3 łyżki stołowe jogurtu
  • 3 łyżki stołowe mleka
  • Sól

Składniki sosu:

  • 100 ml śmietany 12%
  • 100 ml słodkiej śmietany (np. 30%)
  • Jajko
  • Łyżeczka miodu
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

 Nadzienie tarty:

  • 3-4 gruszki
  • 1-2 marchewki
  • 2 cebule
  • Garść orzechów włoskich
  • 100 g sera mozarella
  • Masło (do podsmażenia cebuli)

Przygotowanie:

1. Brokuł w całości oraz marchewki pokrojone w plasterki gotujemy przez 5 min. W lekko osolonej wodzie.

2. Do miski wkładamy składniki na ciasto i je zagniatamy.

3. Gdy warzywa są gotowe, wyjmujemy je i kończymy zagniatanie ciasta.

4. Owinięte folią aluminiową ciasto wkładamy do lodówki.

5. Zabieramy się za sos – do miski wrzucamy obie śmietany, wbijamy jajko, dodajemy miód oraz doprawiamy do smaku, cały czas wszystko energicznie mieszając łyżką.

6. Brokuł dzielimy na różyczki, a z marchewkowych talarków wycinamy korony.



7. Na patelni szklimy pokrojona w kostkę cebulę.


8. Zimne ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wkładamy do formy, dociskając do spodu i brzegów.


9. Na wierzchu układamy brokuły, plasterki świeżo obranych gruszek, cebulkę i pokruszone orzechy włoskie.


10. Całość zalewamy sosem i posypujemy pokrojona w kostkę mozarellą.

11. Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 minut.

 


 

 

 Dyniowe racuszki.

Pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu sezonowe danie jesienne.

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • ok. 300 g świeżej, obranej dyni bez pestek
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki (najlepiej pełnoziarnistej)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia
  • ewentualnie cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Ziemniaki i dynie ścieramy na tarce z grubymi oczkami, następnie odcedzamy. Mieszamy z jajkami, mąką, miodem i cukrem.

Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju.


Comments