Słodycz mandarynki.

opublikowane: 4 cze 2016, 07:06 przez Aneta Gajda
  
   Mandarynki, klementynki..........słodkie pomarańczowe piękności. 

     Z jakim zapachem kojarzą nam się Święta? Oczywiście – korzenne, lekko słodkie przyprawy i…woń obieranych mandarynek! Te małe, okrągłe cytrusy wyglądają jak bliskie krewniaczki pomarańczy, a jednak smaku i zapachu nie da się pomylić :). Zapraszamy Was do poznania krótkiej historii mandarynki!

     Większość osób kojarzy mandarynkę z gorącym klimatem południa, a jednak ten owoc pochodzi z Chin, gdzie od stuleci uprawia się drzewka mandarynkowe. Europejczycy dość późno mieli możliwość „zapoznać” się z tym słodkim cytrusem – dopiero na początku XIX wieku (Chiny nie dzieliły się szczególnie swoimi „specjałami”). Obecnie drzewka mandarynkowe są uprawiane w wielu krajach, a najwięcej w Japonii, Stanach Zjednoczonych, Brazylii oraz nad Morzem Śródziemnym. 

 Pyszności z mandarynkami.

Serniczki z mandarynkami.


Składniki na spód:

- 150g herbatników maślanych zmiksowanych,

- 90g roztopionego masła.


Składniki na ciasto:

- 200g białego serka,

- 60g cukru pudru,

- łyżka budyniu śmietankowego,

- łyżeczka proszku do pieczenia,

- 2 jajka,

- 100g masła,

- laska wanilii,

- szczypta soli,

- skórka z pomarańczy,

- 2-3 łyżki soku z pomarańczy,

- 4 mandarynki,

- cukier puder do posypania serniczków.   

     

                                                                                                                                     Serniczki z mandarynkami.

      Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Herbatniki łączymy z roztopionym masłem. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami lub korzystamy z silikonowych foremek, następnie masą z herbatników wykładamy spód foremek.

     Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę, natomiast żółtka ucieramy  z cukrem pudrem. Dodajemy serek, roztopione masło, wanilię, sok i skórkę z pomarańczy mieszamy drewnianą łyżką. Do masy dodajemy budyń i proszek do pieczenia, mieszamy. Na samym końcu delikatnie dodajemy białka. Masę wlewamy do foremek, do środka każdej foremki wkładamy po 2-3 mandarynki.

Pieczemy przez 30-35 minut, na złoty kolor.

Smacznego !!!!


     Istnieje kilka legend dotyczących genezy nazwy „mandarynka”. Jedni uważają, że pochodzi od nazwy wyspy na Morzu Indyjskim – Mauritius(tubylcy wymawiają tę nazwę jako Mandara), inni że pochodzi od koloru szat chińskiego dostojnika - Mandaryna.

      Owoce drzewka mandarynkowego dojrzewają  10 miesięcy po kwitnieniu. Później są zbierane (chociaż są odmiany, które po dojrzeniu mogą jeszcze rok spokojnie wisieć na gałązkach!) i sortowane do eksportu.

 

Comments