Świąteczne pierniczki.

opublikowane: 4 cze 2016, 07:42 przez Aneta Gajda
    

    Połowa grudnia za nami. Teraz pozostało już tylko odliczać dni do Świąt oraz dokładnie zaplanować świąteczne menu. Czego nie może w nim na pewno zabraknąć? Oczywiście, korzennych pierniczków!

     Pierniczki nie mają jednoznacznej historii. Prawdopodobnie w okresie późnego średniowiecza, gdy do Europy przypływały statki z indyjskimi przyprawami, narodził się pomysł korzennych ciasteczek. Na początku mogli sobie na nie pozwolić tylko najbogatsi – przyprawy do pierniczków były bardzo drogie. W Polsce najpopularniejszymi „miastami pierników” były Toruń i Gdańsk, które rywalizowały między sobą o najlepszą piernikową recepturę! 

    Tradycyjnie pierniczki składają się z mąki pszennej, miodu, cukru, tłuszczu i oczywiście przyprawy korzennej. Wszystko zagniatamy dokładnie. Ciasto musi być jędrne i mieć piękny, brązowy kolor. Jednak, co zrobić w przypadku gdy nasze dziecko jest na diecie bezglutenowej ? Czy w ogóle da się przygotować równie smaczne pierniczki bez użycia mąk glutenowych ? Oczywiście, że tak. Nie zawiedziecie Waszych dzieci, a zapewniamy, że taka wersja pierniczków będzie naprawdę pyszna.

    Pamiętajcie, że przygotowywanie pierniczków to świetna okazja do spędzenia czasu z całą rodziną! Pieczenie i ozdabianie może być naprawdę wspaniałą zabawą, a dodatkowa pomoc młodych kucharzy na pewno usprawni przygotowywanie Świąt.

Oto kilka przepisów na pyszne pierniczki:

Pierniczki Rudolfa.    

Składniki:

- 300 g mąki pszennej,
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej,

- 2 duże jajka,

- 130 g cukru pudru,

- 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego,

- 100 g łagodnego miodu,
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao.


Wszystkie składniki sypkie wsypać do naczynia, wymieszać. Następnie dodać składniki mokre, wyrobić ciasto. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.

Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując je małą ilością maki – tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.

Wykrawać różne kształty pierniczków, układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180 stopni, przez około 8 – 10 minut. Studzić na kratce, dekorować dowolnie (około 55 pierniczków).                    

Pierniczki tradycyjne.

Składniki:

- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżki miodu,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 torebki przyprawy piernikowej,
- 1 łyżka masła,
- 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania),
- około 1/3 szklanki ciepłego mleka.

 

 Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.
Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,  przez około 10 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1 - 4 tygodnie, po tym czasie znów zmiękną.

                                  

Pierniczki bezglutenowe.

Składniki:

- 200 g mielonych migdałów,
- 50 g mąki ryżowej, 50 g mąki kukurydzianej, 30 g mąki ziemniaczanej, 30 g mąki kokosowej/wiórków kokosowych,
- 1 łyżka przyprawy piernikowej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki cukru,
- 100 g miodu,
- 80 g oleju kokosowego, 
- 2 żółtka jajek,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego/greckiego,
- białko jaja do posmarowania.

 

 Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do miski wsypać mąkę migdałową, dodać wszystkie mąki bezglutenowe, przyprawę piernikową, sodę i cukier. Dokładnie wymieszać. Miód roztopić w rondelku razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo masy, przestudzić. Żółtka utrzeć (ok. 10 minut mikserem na małych i średnich obrotach) lub trzepaczką.
Do miski z mąką dodać miód z masłem, wymieszać, dodać jogurt, żółtka i znów delikatnie wymieszać masę łyżką. Wyłożyć ją na blat podsypany mąką (np. kokosową) i rozpłaszczyć na grubszy placek (ok. 8 - 9 mm).
Wyciąć pierniczki i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. 
Posmarować roztrzepanym białkiem i piec przez 10 minut. Mniejsze i cieńsze pierniczki należy piec trochę krócej.

    

  Smacznego !!!!!!


opracowanie:
koordynator ds. promocji zdrowia Aneta Gajda    

Comments