Zdrowa kuchnia na Wielkanoc.

opublikowane: 6 maj 2014, 12:22 przez Aneta Gajda

  Przepisy na Wielkanocny stół  (www.zdrowyprzedszkolak. pl)

               Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:

- jajka ekologiczne (6 sztuk)

- pieczarki (ok 40dkg)

- szczypiorek

- jogurt naturalny

- sól, pieprz, słodka papryka

- olej rzepakowy

- dowolne kiełki do dekoracji

Wykonanie:

        Jajka ugotować na twardo, obrać i ostrożnie rozkroić na połówki. Pieczarki obrać, umyć, drobno pokroić i poddusić na odrobinie oleju. Z jajek wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem, dodać pieczarki, drobno posiekany szczypior, jogurt naturalny (niewiele, masa ma być gęsta), doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą ostrożnie napełnić połówki jajek i udekorować kiełkami.

  

                           Muffinki orzechowo – bakaliowe z mąki pełnoziarnistej

Składniki na 16 sztuk:

1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej

0,5 szklanki płatków migdałowych

0,5 szklanki orzechów włoskich

0,3 szklanki brązowego cukru

0,5 szklanki dowolnych owoców suszonych krojonych (rodzynki, figi, morele)

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 jajka ekologiczne

1 szklanka jogurtu naturalnego

1/3 szklanki roztopionego masła


Wykonanie:

1.Na suchą patelnię wsypać rozdrobnione orzechy i płatki migdała. Prażyć przez chwilę na małym ogniu. Gdy ostygną, zmielić je w mikserze.

2. W dużej misce wymieszać mąkę, pokrojone owoce suszone, zmielone migdały i orzechy, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól.

3. W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt, roztopione masło.

4. Połączyć mokre składniki z mąką, krótko mieszając. Nakładać ciasto do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi foremkami lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką (wypełnić do połowy, bo bardzo rosną). Wierzch babeczek posypać nie prażonymi dowolnymi orzechami. Piec w temperaturze 170-180oC przez około 20-25 minut. Podawać ostygnięte.


                                      Soczewicowy pasztet ze śliwką

Składniki na małą keksówkę:

2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy

100 ml oleju

2 cebule

10 suszonych śliwek

2 - 3 łyżki sosu sojowego

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

2 goździki

1 ziarno jałowca

3/4 łyżeczki majeranku

1/2 łyżeczki cząbru

szczypta gałki muszkatołowej

sól i czarny pieprz

kilka łyżek oleju do smażenia

 

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim, goździkami oraz jałowcem. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.

Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba.

Foremkę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 2/3 masy pasztetowej. Delikatnie wcisnąć w masę śliwki, uważając, żeby nie było między nimi przerw. Wylać resztę masy.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, pasztet piec przez 40 - 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.




Comments