Zdrowy cukier - daktyle.

opublikowane: 4 cze 2016, 08:04 przez Aneta Gajda
   

   Daktyle są niezwykle smacznymi oraz wartościowymi owocami. Co prawda w Polsce ciężko o dostępność świeżych owoców daktylowca, jednak suszone można kupić niemalże w każdym sklepie. Dodatkowo należą one do jednych z tańszych suszonych owoców.

  Drzewo daktylowca.

                                                                                                                                   Daktyle – samo zdrowie.

   Zawierają one wiele witamin: A, C, B1, B2 i PP, składników mineralnych: potas, żelazo, fosfor i magnez oraz błonnika, dzięki czemu zapobiegają zaparciom, obniżają poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Ciekawe jest to, że pomimo dużej zawartości cukru (bo aż 75 g w 100 g) mają one niezwykle korzystny wpływ na zdrowie i są nawet określane mianem „jedzenia przyszłości”. To kolejny dowód na to, iż cukru z owoców świeżych czy suszonych nie należy się bać, natomiast „słodkiej trucizny” znajdującej się w słodyczach lepiej unikać.

     

                                                                                                                                              Owoce daktylowca.

 

     Zaletą daktyli są ich naturalne salicylany, które działają jak aspiryna przez co wykazują właściwości:

- przeciwbólowe,

- przeciwzapalne,

- przeciwzakrzepowe,

- łagodzą objawy menopauzy.

     Daktyle są źródłem witamin z grupy B, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo suszone owoce daktylowca zawierają taurynę, która ma działanie antydepresyjne. W związku z tym powinny po nie sięgać osoby żyjące w stresie oraz cierpiące na bezsenność.


Oto kilka przepisów na zdrowe przekąski z daktylami:

      

Makaroniki bananowo-kokosowe z daktylami.

Składniki:

- 150 g bananów,

- 150 g daktyli,

- 50 g wiórków kokosowych,

- 40 g sezamu,

- łyżka otrębów pszennych,

- łyżeczka cukru waniliowego.

Daktyle i banany zmiksować na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe, sezam, otręby, cukier wanilinowy, wymieszać. Masa powinna być na tyle gęsta, by dała się ulepić w małe kuleczki. Gęstość ciasta można regulować wiórkami lub otrębami (jeśli jest zbyt luźne).

Uformowane kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piec ok.20 minut.

       

                                                                                                                    Makaroniki bananowo-kokosowe z daktylami.

Daktylowe kuleczki.

Składniki:
- 100 g daktyli suszonych,
- 50 g nasion słonecznika,
- 50 g orzechów włoskich,
- marchew surowa,
- 2 łyżki soku z cytryny.

 

Słonecznik należy namoczyć w wodzie przez około godzinę, następnie odcedzić. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do masy dodać orzechy, daktyle, i sok z cytryny, całość dokładnie rozdrobnić blenderem. Następnie dodać marchew i wymieszać. Lepić małe kuleczki, które idealnie nadają się na deser po obiedzie lub podwieczorek.


                                                                                                                                               Daktylowe kuleczki.

 

Smacznego !!!!!


opracowanie:

koordynator ds. promocji zdrowia Aneta Gajda


Comments