Zimowe herbatki rozgrzewające - przepisy.

opublikowane: 3 cze 2016, 12:37 przez Aneta Gajda   [ zaktualizowane 4 cze 2016, 06:21 ]
           Dni stają się coraz krótsze i zimniejsze, za oknem zaczęły królować silne wiatry i deszcze. A my, bez względu na pogodę czy niepogodę, musimy wędrować do pracy, szkoły lub po codzienne sprawunki. Zziębnięci i nieraz przemoczeni wracamy do domu, wówczas pierwszą myślą i marzeniem jest szybkie rozgrzanie się, a także zapobiegnięcie przeziębieniu. I w tym momencie najlepiej jest przygotować sobie wspaniałą, domową rozgrzewającą herbatkę, która nie tylko, jak sama nazwa wskazuje, rozgrzeje, ale dodatkowo kojąco wpłynie na gardło.
     

Herbatka imbirowo-malinowa.

Składniki:

- 2 łyżeczki czarnej herbaty,

- 4 plasterki korzenia imbiru,

- 3 łyżki soku malinowego,

- 4 goździki,

- 2 plasterki pomarańczy,

- łyżeczka miodu (np. lipowy, wielokwiatowy, wrzosowy).

      Do czajnika wsyp herbatę, dodaj imbir, goździki. Zagotuj wodę, odczekaj 3-4 minuty, po czym zalej herbatę 2 szklankami wody. Przykryj czajniczek, odstaw na 10 minut. Zamieszaj herbatę, dodaj miód, sok malinowy oraz plasterki pomarańczy. Ponownie przykryj czajniczek i odczekaj 4-5 minut.

 

Herbatka imbirowo-miętowa.

Składniki:

- 15g korzenia imbiru,

- 3 łyżki posiekanej mięty,

- pomarańcza,

- cytryna,

- 4 ziarenka pieprzu,

- miód.

      Obierz imbir, następnie pokrój w cienkie plasterki lub drobną kostkę, włóż go do garnka, dodaj miętę oraz miętę, pieprz i zalej 600ml wody. Gotuj przez 12-15 minut na dość dużym ogniu. Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy. Zestaw garnek z herbatką z kuchenki i odczekaj 2- 3 minuty, następnie wlej sok z cytryny i pomarańczy. Przecedź herbatkę przez gęste sitko i rozlej ją do kubków. Do każdej dodaj łyżeczkę miodu.

Herbatka imbirowo-cytrynowa.

Składniki:

- 2 łyżeczki herbaty,

- 100g świeżego imbiru,

- skórka z ½ cytryny,

- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,

- miód pszczeli.

       Obierz imbir, pokrój go w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Skórkę z cytryny pokrój w cienkie paseczki. Do małego garnka włóż imbir, skórkę z cytryny, zalej 2 szklankami wody, doprowadź do wrzenia. Do czajniczka wsyp herbatę, zalej ją przygotowanym wywarem z imbiru i skórki cytrynowej. Przykryj czajniczek. Po 7-10 minutach zamieszaj herbatę. Nalej herbatę do kubka, najlepiej przez sito. Do każdej porcji dodaj łyżeczkę soku z cytryny i miodu.

    

 Smacznego !!!

Comments